Baza znalezionych fraz
daleko od domu

Temat: monocyty
Witam, O czym może świadczyć obniżona (poniżej normy) liczba monocytów we krwi? Jeśli to ważne to pozostałe leukocyty wyglądają tak: limfocyty w normie, blisko dolnej granicy, granulocyty też w normie ale blisko granicy górnej, trochę za dużo kwasochłonnych. dzięki za jakieś informacje, szukałem w necie, ale trudno mi jako laikowi wyłapać praktyczne różnice między leukocytami. knecht
Źródło: topranking.pl/1850/monocyty.php



Temat: Morfologia - prosze o mala konsultacje apropo wynikow
2,23, czyli o 0,23 powyzej normy. Moze mnie ktos ostudzic i napisac w miare fachowo co to moze oznaczac, w praktyce, czy wahania sa duze w stosunku do normy..? Przepraszam, ze mecze, jednak troche mnie sprawa zasmucila jak widzialem, zgeneralizowane powodu takich niedoborow czy nadmiarow(bez zadnych konkretnych wartosci). Pozdrawiam
Źródło: topranking.pl/1851/morfologia,prosze,o,mala,konsultacje,apropo.php


Temat: Proszę o ocenę wyników krwi
To rzuca na sprawę trochę światła. Limfocyty na górnej granicy normy, granulocyty nieznacznie poniżej normy i wysokie płytki - wszystko razem dość charakterystyczne dla przewlekłego stanu zapalnego. Trzeba się zająć leczeniem...
Źródło: topranking.pl/1851/prosze,o,ocene,wynikow,krwi.php


Temat: Proszę o ocenę wyników krwi
Uspokoił mnie pan. Trochę się naczytałem o obiawach białaczki, nowotworów, itp. i się wystraszyłem. Pozdrawiam Daniel On 22 Lis, 19:27, Piotr <erazm79WieszCoZro@tlen.plwrote: To rzuca na sprawę trochę światła. Limfocyty na górnej granicy normy, granulocyty nieznacznie poniżej normy i wysokie płytki - wszystko razem dość charakterystyczne dla przewlekłego stanu zapalnego. Trzeba się zająć leczeniem gardła, a wyniki dojdą do siebie ;-). Pozdrawiam Piotr...
Źródło: topranking.pl/1851/prosze,o,ocene,wynikow,krwi.php


Temat: morfologia - proszę o interpretację
11,9 Erytrocyty 4,78 Hemoglobina 12,6 Hematokryt 37,8 MCV 79,12 MCH 26,4 MCHC 33,3 PŁYTKI KRWI 588,1 !!!!!!!! Limfocyty 53,1 Neutrofilie 36,52 Limfocyty 6,3 PDW 8,42 MPV 7,82 P-LCR 9,62 ROZMAZ Segmentowanie 27 Kwasochłonne 4 Limfocyty 68 Monocyty 1 Krew była pobierana z paluszka. półtora tygodnia po zakończonej kuracji antybiotykiem (zapalenie okrzeli). Poza tym jeżeli jest to możliwe to poproszę o "namiary" na ... Trochę mnie dziwi, że lekarz do którego "chodzimy" z córką nie zaleca innych badań - a może to ja przesadzam? Magda
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,75899448,75899448,morfologia_prosze_o_interpretacje.html


Temat: wróóóóciiiiiłaaaaam!!! :D
wróóóóciiiiiłaaaaam!!! :D No, już po szpitalu. I po strachu. Dziecię trochę tęskniło, ale Luby sprawił się na medal :). Ja - pokłuta, ale szczęśliwa. Guz na miesjcu, ale tak sam jak pół roku temu, nawet jakby trochę mniejszy - nieaktywny, bez zagrożenia rakowaceniem (pozdrawia Was mój guz z pewnością ;)). Przy okazji zbadane płuca, serce, wątroba - wsio na medal :). Jedyne co, to że morfologia mi trochę oklapła, hemoglobina i limfocyty nieco poniżej normy, więc muszę się suplementować i nieco bardziej z głową prowadzić moją dietę (wegetariańską). Howgh! Było dobrze! I wyszłam...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,34708,100245145,100245145,wroooociiiiilaaaaam_D.html


Temat: co z ukladem immunologicznym
troche ponizej normy, ale nie mowiono mi, ze to cos niepokojacego - wynik 14,4% (norma 19 - 48), przy tym neutrocyty 77,9% (norma 45 - 70), wiec z kolei ciut za...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,20679000,20679000,co_z_ukladem_immunologicznym.html


Temat: Witam po dłuuugiej przerwie
Mam wyniki Ferrytyna 20,50 norma 10-291 czyli spada cały czas. Czuję się źle. Cały czas ćmi mnie w okolicach czoła i nosa plus małe zawroty głowy. no i cały czas widzę nie najlepiej a juz jak mnie słońce oślepi to w ogóle. Nie wiem co się ze mną dzieje. Morfologia znowu mierna neutropenia. Białe krwinki troche poniżej normy. Co ciekawe mam dużo limfocytów 53 % norma 25-45 % a niskie OB 3 norma <12 a chyba jak jest jakies zapalenie to OB powinno rosnąć. Bedę dziś rozmawiać z moją ginekolog może to faktycznie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,96072755,96072755,Witam_po_dluuugiej_przerwie.html


Temat: prośba o pomoc w interpretacji wyników
lekarz ogólny powiedział, że powinnam leczyć nerwicę, bo jestem zdrowa jak ryba) Morfologia: Leukocyty 3,0 tys norma 4,0-10,0 reszta w normie OB 6 Ocena mikroskopowa rozmazu: Granulocyty podzielone 50% Eozynofile 2% Monocyty 8% Limfocyty 40% Białko CRP ultraczułe 1,0mg/l norma poniżej 5,0 TSH 1,37 norma 0,49-4,67 USG tarczycy: Gruczoł tarczowy niepowiększony - o globalnie jednorodnej echostrukturze miąższu, bez widocznych zmian ogniskowych. Ukrwienie narządu w normie. Płat prawy ok 13x19x41 mm, lewy ok. 14x18x41 mm, cieśń ok. 2-3mm. Pola przytarczycowe w normie. W okolicy podżuchwowej lewej pojedynczy nieco powiększony węzeł chłonny (odczynowy?) wielk. ok....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,90195270,90195270,prosba_o_pomoc_w_interpretacji_wynikow.html


Temat: Proszę o pomoc w interpetacji badania - WAŻNE!!!
względem wszystkich krwinek białych. Ważniejsza jest wartość bezwzględna - ale przy tak drobnym odchyleniu od normy można o tym zapomnieć. PS. Pamiętaj, że to są tylko wyniki. To czy są powody...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,63934368,63934368,Prosze_o_pomoc_w_interpetacji_badania_WAZNE_.html


Temat: prosze o pomoc w interpretacji
prosze o pomoc w interpretacji mam pytanie dotyczace badania krwi(morfologii),zrobilam je sobie bo od dluzszego czasu slabo sie czulam, wszystko bylo w normie oprocz limfocytow 53% norma do 45 % i neutrocyty 37,4 norma od 40.Dodam ze moja 2 letnia corka ma tez limfocyty ponad norme i neutrocyty ponizej, moze dolega nam to samo?Co to moze oznaczac?jeszcze jedno ile razy nie robilam morfologii limfocyty mialam zawsze troche powyzej normy
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,9294332,9294332,prosze_o_pomoc_w_interpretacji.html


Temat: Co mi dolega???!!!
powiedzial , ze to pewnie infenkcja .Ale mi nic innego nie dolega , ani gardlo , ani katar , zeby zdrowe . Zrobilam badania krwi .Biale i czerwone cialka w normie . Mam tylko podwyzszony poziom limfocytow -48,8% , oraz nieco ponizej normy HCT-35,2 ( norma 36) i MCV 81,8(norma 83)i podwyzszone RDW 16,1 ( norma 14,8). OB =2. Czy to jest...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,12180153,12180153,Co_mi_dolega_.html


Temat: nowotwory a morfologia
Istotnie coś jest u mnie nie tak - niby wszystko w normie prócz znacznych odchyleń w rozmazie (bardzo dużo limfocytów, a tym samym mało segmentów). Leukocyty w dolnej granicy normy, bądź nawet trochę poniżej, a poza tym O.K.. Ten stan odkryłam przypadkowo jakieś 3 lata temu i w tym okresie wykonałam różne badania, ażeby dojść co powoduje taki stan rzeczy i bez...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,20702311,20702311,nowotwory_a_morfologia.html


Temat: Proszę o pomoc w interpretacji morfologii
Cześć. Twoje wyniki wydają się być w porządku. Większość najważniejszych wyników jest w normie. Podniesiony poziom limfocytów wskazuje na drobne nieprawidłowości w organiźmie, z którymi organizm walczy produkując właśnie większą ich ... zapalenie). Powiem Ci, że to piękny wynik ja miałam taki w wieku 14 lat. Teraz od wielu lat nie spada poniżej 10. Nie przekroczona jest rówmież norma WBC (krwinek białych) odpowiedzialnych ... piękne. Granulocyty są trochę podniesione z tego samego powodu co limfocyty. Według mnie nic się nie dzieje. Jeżeli martwią cię te 2 odchyły od normy przejdź się po prostu do lekarza,...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,23510520,23510520,Prosze_o_pomoc_w_interpretacji_morfologii.html


Temat: morfologia w ciazy - spojrzcie prosze
Masz racje, OB tez sie nie bierze pod uwage. Moze troche tez zele robie ale porownalam tez wyniki z poprzedniej ciazy wlasnie z 14 tc i byly "normalne" a teraz takie ... wlasnie czy moze? A czy Twoje grnulocyty czy limfocyty, byly ponad norme czy ponizej?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,29361202,29361202,morfologia_w_ciazy_spojrzcie_prosze.html


Temat: W 2008 skok...to Folikowe niespodzianki co krok :)
powie na wizycie kontrolnej. A z gośćmi wesoło fakt, ale czasem trzeba od nich odpocząć i nacieszyć się spokojem, ciszę...Pobyć trochę z własnymi myslami... Podaję jeszcze raz stronkę. Wczoraj pisałam późno...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,586,73853968,73853968,W_2008_skok_to_Folikowe_niespodzianki_co_krok_.html


Temat: czy to prawidłowy rozmaz krwi?
czy to prawidłowy rozmaz krwi? odebrałam wyniki krwi, troche Jasiek 11 m-cy ma mało hemoglobiny, hematokryt, MCV i MCH PONIŻEJ NORMY. TO JAKOŚ UMIEM ZINTERPRETOWAĆ, ALE ZROZMAZEM SOBIE NIE RADZE: NEUTROFILE /TYLKO SEGMENTY/ 15% EOZYNOFILE 8% BAZOFILE MONOCYTY 5 LIMFOCYTY 72. CO O TYM SĄDZIĆ? DO LEKARZA ALERGOLOGA IDZIEMY DOPIERO W PIĄTEK.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,578,22639114,22639114,czy_to_prawidlowy_rozmaz_krwi_.html


Temat: zahamowanie wagi
... w normie. Chlorki też. IgE na gluten poniżej normy. IgA nisko. Trochę za mało limfocytów - pewnie dlatego choruje często na zatoki. Jesteśmy przed wizytą u gastroenterologa. Czy ktoś miał podobne...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,578,99950305,99950305,zahamowanie_wagi.html


Temat: Agammaglobulinemia
Cześć :o) U nas wyniki globulin były następujące: IgA=24 mg/dl (przy normie 36-165) IgG=poniżej 141 mg/dl(przy normie 520-1080) IgM- nieoznaczalne Limfocyty, tak jak już pisałam. Synek w swoim 2 letnim życiu ... Nik nie miał pomysłu (czytaj ochoty) na zgłębienie tematu. Porobiliśmy trochę badań i po pokazaniu ich lekarzowi ten skierował nas do szpitala. Tam przez tydzień go diagnozowali. Jak się dowiedziałam o...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,63678659,63678659,Agammaglobulinemia.html


Temat: Poziom leukocytów - czy zaczynać panikę ???
No... nie zawsze. Moja corka ma (miala?) ostra bialaczke limfoblastyczna, przy diagnozie bylo 6,4 WBC z czego 43% limfocytow, 12,7 hemoglobiny (troche malo, ale nie zatrwazaljaco malo), 128K plytek (tez minimalnie ponizej normy). Wezly niepowiekszone, zadnych cech infekcji, zadnych siniakow, zadnych wybroczyn. Za to koszmarnie zle samopoczucie, stany podgoraczkowe, bole kosci, no i wlasnie trzycyfrowe OB. To wszystko jednak bylo nieswoiste, a...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,50635967,50635967,Poziom_leukocytow_czy_zaczynac_panike_.html


Temat: Dziwny problem z temeratura - cd czyli mofrologia
prosze o interpretacje wynikow badania w swietle tego co pisalem w poprzednim watku z 5.10.2005 4:12 - tresc zalaczam ponizej Oczywiscie jestem pod opieka lekaza jednak obecny stan z niczym sie nie kojarzy - moze kojarzy sie komus z grupowiczow Morfologia Leukocyty 7,21 tys/ul norma 4,0-10,2 *Neutrofile 35 % nor 40-74 - L Neutrofile 2,53 tys/ul nor 1,9 - 8 *Limfocyty 49,9 % nor 19-48 H Limfocyty 3,6 tys/ul nor 0,9-5,2 *Monocyty 10,4% nor 3,4-9 H Monocyty 10,4 0,751 tys/ul nor 0,16-1 Eozynofile 3,82% nor 0-7 Eozynofile 0,275 tys/ul nor 0-0,8 Bazofile 0,77% ... nor 40-70L Kwasochlonne 4% nor 1-5 *Limfocyty 52% nor 20-40H Monocyty 5% nor3-8 Tresc poprzedniego posta: W zasadzie problem rozpoczal sie 3 tygodnie temu - bylem chory chyba na grype Dostalem leczenie i L4 niby wyzdrowialem Nastepny tydzien bylem strasznie oslabiony z podkrazaonymi oczami, troche pobolewania w stawach (znow jakas grypka) - takie sobie wyczerpanie No i ostatni tydzien to makabra -...
Źródło: topranking.pl/1850/dziwny,problem,z,temeratura,cd,czyli.php


Temat: Wyniki badań - prośba o interpretację.
Gwoli ścisłości: 1) małe dziecko to nie duży czlowiek w pomniejszeniu - inny wiek inna fizjologia. Aby to wiedzieć trzeba trochę postudiować najlepiej książek. Polecam przede wszystkim te, które w tytule mają "Pediatria", 2) normy hematologiczne dla dzieci są zupełnie inne niż dla dorosłych a żadko które laboratorium podaje normy dla dzieci, 3) aby było jeszcze ściślej normy dla dzieci w konkretnym wieku np. noworodka i dziecka 5 letniego są zupełnie inne. Tak aby było jasne i niebyć gołosłownym poniżej podaję normy dla 4- i 6-latka Normy dla dziecka 4-letniego: Hemoglobina 11-13,8 mg/dl Hematokryt 32-40% Erytrocyty 3,9-5,0 mln Płytki krwi 210-490 tyś. Leukocyty 5,5-15,5 tyś. Retikulocyty 5-15 promili MCV 72-87 fl MCH 27 (średnio) MCHC 34 (średnio) Neutrofile 1,8-8,5 tyś. Limfocyty 2,0-8,0 tyś. Monocyty 0,15-1,3 tyś. Eozynofie 0,05-1,1 tyś. Bazofile 0,02-0,12 tyś. Rozmaz Neutrofile 42% Limfocyty 50% Monocyty 5% Eozynofile  3% Normy dla dziecka 6-letniego: Hemoglobina 11-13,8 mg/dl Hematokryt 32-40% Erytrocyty 3,9-5,0 mln Płytki krwi 210-490 tyś. Leukocyty 5,0-14,5 tyś. Retikulocyty 5-15 promili MCV 72-87 fl MCH 27 (średnio) MCHC 34 (średnio) Neutrofile 1,8-8,5 tyś. Limfocyty 2,0-8,0 tyś. Monocyty 0,15-1,3 tyś. Eozynofie 0,05-1,1 tyś. Bazofile 0,02-0,12 tyś. Rozmaz - 6 latek Neutrofile 51% Limfocyty 42% Monocyty 5% Eozynofile  3% Dane pochodzą z książki Manual of Pediatrics Haematology and Oncology, Fourth edition,wydawnictwo Elsevier, 2005 Dla zainteresowanych: siatki centylowe Hemoglobina i MCV - to dziecko wg siatek jest w 3-10 centyl hemoglobiny i poniżej 3 centyl MCV. Kwas foliowy i Vit B6 nie zaszkodzą + ew. żelazo (ale nic na...
Źródło: topranking.pl/1851/wyniki,badan,prosba,o,interpretacje.php


Temat: Pomocy czy to białaczka szpikowa!!
... G/l 1,8 1.5 - 8.5 RDW-CV % 13,3 11.5 - 14.5 granulocyty segmentowane % 30 35 - 55 granulocyty kwasochłonne % 1 <= 5 limfocyty % 66 22 - 85 monocyty...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,83752943,83752943,Pomocy_czy_to_bialaczka_szpikowa_.html


Temat: CZESTE PRZEZIEBIENIA MALUSZKA PORADZCIE !
hanai, statystycznie w pierwszych 7 latach zycia dziecka kiedy uklad odpornosciowy nadal dojrzewa ok 10 infekcji/rok to jest norma a i to podobno zanizona liczba. Co innego gdy to sa powazniejsze ... norma i tyle. Z czasem bedzie mniej az sie calkiem unormuje. Wazne by to w cos ciezeszego nie przechodzilo i wlasnie karmieniem piersia, zdrowa dieta Malej robisz co trzeba zeby tak nie bylo. Ja nawet swego czasu niepokoilam sie co nieco ze moje dzieci sa grubo ponizej tej sredniej krajowej jesli o ilosc zachorowan chodzi ;) ale tez mysle ze ta srednia jest `troche` zawyzona w efekcie niezbyt zdrowego w wiekszosci stylu zycia, zywienia, stresow itd wiec umowmy sie ze tych kilka katarow w pierwszym roku zycia przy zdrowej diecie i w miare dobrych genach to norma. Sie nie znam na bankach ale ostatnio w jednym watku sporo mam sie wypowiadalo nt ich skutecznosci, rowniez profilaktycznie ze zacytuje z maluchowego forum: "działają tak, że powodują napływ limfocytów z całego ciała w miejsce infekcji." Nie wiem jak u takich malych dzieci ale sa takie bezogniowe gumiaki po ktorych nie trzeba lezec i z nimi tez nie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,37418,93061457,93061457,CZESTE_PRZEZIEBIENIA_MALUSZKA_PORADZCIE_.html


Temat: Sterydy i syntetyczne hormony
... slinianek ,na kapliroskopię mozna zapisac się w szpitalu reumatologicznym.Zrób sobie tez OB i rób sobie zwykłą morfo oraz OB raz na 4-5miesięcy? a jak tam liczba Twoich leukocytów i limfocytów? Jesli...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,50645923,50645923,Sterydy_i_syntetyczne_hormony.html


Temat: wynik ob czy ktos wie ?
wynik ob czy ktos wie ? mam podane ze norma to ponizej 12 a ja mam 15 natomiast limfocyty norma to 25-40 a ja mam 43 wiem ze sa odchylenia ale troche mnie to niepokoi dziekuje za odpowiedz
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,9324997,9324997,wynik_ob_czy_ktos_wie_.html


Temat: Wyniki badan- wysokie CRP, OB, kwasochlonne :(
Wyniki badan- wysokie CRP, OB, kwasochlonne :( Odebralam wczoraj wyniki. Nie jest dobrze. Mamy OB 55, a wiec bardzo wysokie, CRP tez dalekie od normy, bo az 17.4 mg/l przy dopuszczalnym 5 mg., z granulocytami jest tak: -paleczkowate 2 -podzielone 48 -Kwasochlonne 6 -Zasadochlonne 1. Troche duzo tych kwasochlonnych, co? Limfocyty natomiast 31, a Monocyty 12. Dodana tez jest adnotacja: nieznaczna mikrocytoza krwinek czerwonych. Domyslam sie, ze chodzi tu o to, ze sa troche mniejsze. W poniedzialek do konsultacji. Z morfologii mamy tez bialych krwinek ponad 12,01 czerwonych znowu za malo bo 4.56. ... # 6.3 Czerwone: RDW-CV 11.2 % PLT: PDW 9.9 MPV - 8.5 P-LCR 13.8 % Przy tym wszystkim mamy zelaza 46 ug/dl a wic troche mniej niz norma 50-160. Aspat i Alat w normie. Bylo tez oznaczane ASO bo podejrzewano angine paciorkowcowa. ASO mamy w normie- ponizej 200. Niestety nie ma wynikow moczu ogolnego bo nie dalo sie pobrac. Mamy powtorzyc w...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,65903359,65903359,Wyniki_badan_wysokie_CRP_OB_kwasochlonne_.html


Temat: Notoryczne infekcje ???
2x po 100mg) to poziom (u mnie w 5 dniu) skacze powyzej górnej granicy normy (praca na ten temat jest dośc stara, nie znalazłam potwierdzenia tych danych w innych źródłach ale ... w organizmie mykoplasm, chlamydi czy róznych wirusów ( w tym troche niedocenianego wirusa herpes - przypuszcza się ze on ma jakiś udziął w chorobach autoimmunologicznych) Z autoposji: w mojej rodzine za...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,26790,57063693,57063693,Notoryczne_infekcje_.html





© daleko od domu Design by Colombia Hosting